Falkensteiner Balance Resort Stegersbach Refurbishment

Twelve years after the successful opening, Archisphere provided the Falkensteiner Hotel Stegersbach 2017 with a thoughtful update. Through subtle architectural interventions, the resort now presents itself once again completely at the pulse of time.

"wonderful architecture, which performs the balancing act between contemporary coolness and almost universal warmth with playful ease"
Shortly after its opening in 2005, the Relax Guide ennobled the hotel with the highest score.

The 2017 update is also based on this foundation: whoever enters this environment marked by attentiveness comes to find his or her centre, washed by the decelerating water. Seen in this light, the element of life was also central to the design of archisphere: Soothing blue tones meet warm sandstone colours as well as natural brown tones, rich stone grey and the glowing gold of light.

All rooms are now equipped with wooden floors, carpets and new sofas. Family rooms have been transformed into luxurious double rooms with bathrooms facing the façade, en-suite bathrooms have been enhanced with natural stone washbasins, solid wood frames, large-format wall tiles, marble tops and spacious showers. The general spa area has had a second infinity outdoor pool since 2017.

A relaxation room lit only by candlelight and two pavilion-like panoramic relaxation rooms with views over the park were also newly created. The new access to the nude area is protected from view. The sauna area was completely redesigned with spacious showers and a Finnish Zen sauna. The sauna courtyard with whirlpool was extended by an indoor reclining area and an enlargement of the outdoor reclining area. Previously located underground, the completely glazed and light-flooded outdoor sauna now forms one level with the whirlpool.

The bright bistro, which has two large garden terraces, has also been enlarged. The atrium, also newly designed, is a living room, bar and library in one. A wide staircase leads from here to the restaurant area, where a discreet restructuring has created not only more space but also intimate areas with comfortable velvet benches. A new material, colour and lighting concept as well as the reorganization of the buffet and show kitchen ultimately round off the 5-star upgrade in its harmonious perfection.

 

Photos by © Walter Luttenberger & © Martin_Aigner

Projects — Falkensteiner Balance Resort Stegersbach Refurbishment